24 May 2015

NO MORE


assalamualaikum 

its been a few days since i last updated my blog. lack of free time guys. i was so exhausted almost everyday but yeah i still can through it with Allah's help alhamdulillah :) 

I AM FRAGILE. yes i am *hands up* why so easy to cry why so easy to touch why so easy to offends but im not that type of girl yg easy tu get mad. im so thankful for that. ( but if i get mad, i will really mad -_- ) 


to be a human. tipu la tak pernah benci orang. serious tipu ! and i know its not a good things kn. who i am untuk benci manusia lain. kenapa benci ? sebab she/he did something yang memang perlu dibenci ? i once dislike this one girl like seriously dengar nama dia pun memang buat selera makan hilang serta-merta. and this thing memang sangat baru, for those friends yang tau kisah tu they will said "kalau aku yih aku memang tampar je perempuan tu" "ehh dia tu perempuan dia tak tahu ke perasaan perempuan macam mana?" and sooo on. well women like usual memang penuh emosi. i will not deny it because im a woman so i know :)


yaaa aku memang sangat-sangat la tak suka tapi bila aku fikir balik i have no right untuk benci orang. memang takda ! benci orang maksud dia your heart is not clean enough #DEEP. guys, biar orang buat kita jangan kita buat orang. im in a process untuk menghilangkan segala perasaan yang kurang enak dalam hati untuk that girl. and you, whatever you did to me, i always pray Allah will open my heart to forgive you. 


death come without warning or some people cannot detect the sign so to die while your heart full with hatred ohh i cannot imagine that. and insha Allah no more perasaan benci or tak suka or sakit hati for anyone and i hope siapa-siapa yang aku pernah sakitkan hati dapat maafkan aku jugak, im a human too. you cannot run from doing wrong. lets forgive each other bebeh. 


xoxo

13 May 2015

wuuuuu T_T


assalamualaikum and selamat tengah malam u olls. 

keletihan tidak memudarkan semangat ini untuk menghapdet belog. muahahaha ! but seriously. memang hectic day hari-hari. setiap malam bersengkang mata buat reports and esaimens. dengan kelas lagi, lab, presentation lagi. wuuuuuuu T_T masa tengah lab tu tak terasa penat yang semalam ( focus sangat buat experiment kot. kihkihkih) tp bila dah dekat bilik tu kan. masya Allah sisturrr ! melekat badan aku dengan tilam. AHAAHAHHA. rasa penat tu tak yah cakap . memang ahh penat giler. sakit tengkuk bagai semua baru terasa. 

wahai adik-adik yang belum melalui zaman u , korang pun akan rasa mende ni jugak nanti. best ahh skolah ade homework je. NAK SEKOLAH BALIK BOLEH TAK ? sobs sobs sobs. apa pun, rakan-rakan sekalian yang mengalami keadaan aku ni kan, semoga kita sama-sama kuat okey ? lets finish our study. sikit lagi nak dapat degree ni woiiii ! FIGHTING ! hihihih

errrr belanja gambor sekeping (walaupun ada 4 sebenarnya hahahha) asyik post tak dak gambo je aku kan. hiks.


saje bagi effect blooming acah-acah macam angel sikekkk lol :D

XOXO,

11 May 2015

pantang maut sebelum ajal


assalamualaikum and morning gaisss !

i olls baru habis kelas lepas tu stay la library kejap buat esaimen esok dah kena present dah hahahaha dan jam 2 ptg ni ada exam kahkahkah. AKU TAK BELAJAR LAGI NI WOI. tapi sempat update blog lagi *mohon niera insaf cecepat* sobs sobs sobs

engkorang baca kan tajuk atas tu ? sapa ada tengok berita tu mesti dapat agak pasal apa ni. this happened yesterday petang. aku yang struggling buat lab report dapat call dari besfriend aku yang study dekat kelantan. mula-mula tu sedar jugak ada org call tapi aku yang tengah fokus buat lab report tu kan menyahkan panggilan tu (maafkan aku mamal) hahaha. tapi besfriend aku ni call lagi balik aku merajinkan diri tengok fon dan angkat call dia. lepas tu dia suru aku teka.

"KAU SUDA LAH SAAT GENTING KAU SURUH AKU TEKA-TEKA LAGI HAH" 

ni dialog selepas aku tahu kisah sebenar. classmate kepada besfriend aku tu kemalangan kepala masuk bawah lori. and i was like. HAAAAAA?! . beberapa belas saat jugak la aku terdiam. aku pernah lah jugak dengar cerita pasal classmates besfriend aku ni. so, kiranye aku kenal nama je la. tapi memang ahhh terkejut giler kot. besfriend aku masa tu call aku sebab dia macam tak dapat nak bertenang. dia lagi la terkejut yang sangat. classmate die kot. 

aku yang dalam keadaan terkejut try jugak la tenangkan dia. malam tu dia ada class esok pulak quiz. it'll affect her. that guy yang kemalangan tu bukan boifren die pun classmate je tapi kalau aku pun memangla terkejut dan affects. kau dah dekat dua tahun kot kenal dan belajar sesame. wuuuuuu. accident tu masuk berita tau, pelajar uitm kampus kota bharu . so far, alhamdulillah la that guy selamat dan kena buat pembedahan (besfriend aku bagitahu). rasa mcm syukur sangat muda lagi kot. tapi kalau dah memang bukan ajal kan. 

semoga orang-orang yang aku sayang orang-orang yang dekat dengan aku dijauhi dari segala mara bahaya ni. insha Allah. ehhh engkorang pn tau. semoga kita sama sama dilindungi oleh NYA. amin. :) 

okey dah kena start buat esaimen dah ni. gedbaiii. XOXO 

10 May 2015

false sign of move on ft hari ibu


assalamualaikum and selamat berhujung minggu u olls !


pepagi hari minggu yang indah ni kan aku nak share something yang tak la jugak sedih tak la jugak happy cuma mungkin ada orang tu baru akan terfikir 

"ehhh ye kan" 

"ehh betul la" 

"ehhh baru terfikir sekarang"

hahaha cam tu haaa. tengok tajuk aku pun dah bole agak gapo aku nak cerita tu kan. hihihihi. ni based on experience jugak la kahkahkah. kau ingat kau dah move on. sebab kau dah tak stalk (someone yang tengah cuba kau lupakan) rupanyaa tidak ! kau stop stalk tu sebab dah tak nak rasa sakit hati dah penat nak terluka. tu sebenarnya. tapi bila malam-malam tu kau asyik terfikir jugak orang tu kan dengan lelehan airmata , okey itu namanya belum move dik. belum oi. hahaha. kau ckp je move on depan semua orang buat-buat happy tapi kau diam-diam hanya kau je tahu. tak yah tipu dik akak pernah rasa hahahaa. 

apa pun, semua benda memang sangat memerlukan masa.its okey u olls to cry sebab ini melibatkan hati bukan kaki. dah namanya hati memang akan ada side yg lembut walaupun engkau berkeras kata hati kau SADO. (phuiii sado la sangat ) hahahaha *aku la tu suka mengaku hati sado tapi sebenarnya lembik macam mee* sobs sobs sobs

apa pun. kau kena kuat tau ! aku share bukan sebab nak cakap aku kecewa ke pemende cuba sekadar nak berkongsi. kadang kalau kau terlalu nak tipu kau move on kau akan sakit sendiri. biar tu semua berlaku naturally. insha Allah. semuanya akan baik-baik je. mintak Allah pinjamkan sedikit kekuatan untuk hadapi benda tu. 

ni nak pesan, jangan ingat Allah masa susah je . asal susah cari Allah. masa senang tak ingat Allah langsung . jangan tau jangan ! ingat la mak ayah yang lebih sayangkan kita dari orang lain.okey. cakap psal mak ayah ni, HARI NI HARI IBU ! aku dulu mesti wish-wish dekat fb insta bagai sekarang dah tak de dah. sebab bila aku fikir balik, bukan semua orang ada mak. kesian pulak nanti dorang tu . kita yang ada mak ni boleh la wish panjang-panjang penuh kasih sayang yang dah takde mak tu apa prasaan dorang ? cukuplah wish diam-diam dekat mak engkorang. call je. tak pun wasep mesej ke. tak yah pun orang nak tau. cukuplah dengan doa mak korang hari-hari. :) 

okey korang, aku dah rajin menaip ni jangan risau akan ade je benda nak post nak share. hahaha. enjoy your reading ! 

assalamualaikum dan bye bye . 

9 May 2015

its not that easy


assalamualaikum and morning gaiss ! selamat berhujung minggu :) 

aku hujung minggu masih sibuk dengan lab report yg bertimbun dan assignment yg aku sendiri tak tahu bila akan habisnyaa ;/ sabo je la namanya pun STUDENT kan. tapi sejak dua menjak rajin pulak jari aku menaip untuk update blog aku ni. wahahaahha. itukah yang dinamakan sibuk ? *emoji sinis* 

aku ingat bab-bab menulis update blog akan terkubur macam tu je rupanya baru aku perasan yang aku ni memang suka menulis rupanya (hahaahha) budak-budak yang macam aku ni kan yang suka meluah guna penulisan mungkin memang menulis menaip ni dah sebati kot dengan diri. ye la kau nak meluah dengan orang pun kadang ada je benda tak kena kadang kau yang kena blame. eeeee sedih kot hidup macam tu. tapi so far aku ada jugak besfriends yang sangat memahami dan sentiasa support aku alhamdulillah. takdenya dorang nak blame ke apa ke. siap dengar je kalau aku menangis tu hahaha. bagi pendapat tenangkan aku yang penuh keserabutan sekarang ni rasa ya Allah, terima kasih hadirkan kepada aku orang-orang yang begini ya Allah. aku yang dari 45 kg turun berat ke 41 kg kurang dalam masa seminggu. kahkahakah. ini memang melampau punya penurunan berat badan ni semua sebab tak makan. 

tapi, aku tak boleh kot macam ni terus. tubuh badan ni Allah bagi pinjam je dekat kita. bukan kite punya pun dah Allah bagi pinjam kena la jaga elok-elok. menzalimi diri sendiri itu adalah dosa tau kawan-kawan. aku ni bukan tak nak makan tapi asyik terfikir hal-hal yang buat hati tak tenang memanglah dah takda selera makan. 

tapi rasanya, hari makin hari aku dah okey kot. insha Allah. jenis-jenis stalk ni aku dah tak buat dah. hahaha. (kuranglah) mungkin dalam seminggu dua memanglah dah tak adanya nak stalk bagai. perghhhh ! kuat engkau niera ! weyhhh hidup ni kena kuat tau kau je boleh fix hati sendri kau je bole yakinkan diri semua tu bergantung dengan diri sendiri. 

"Allah takkan merubah nasib sesuatu kaum, jika kaum itu tidak merubah nasib mereka sendiri"

kau kena kuat tau. banyak lagi benda dalam dunia yang kau akan hadapi. banyak sangat. dan priority nya untuk jadi hamba Allah yang taat dan beriman. insha Allah. aku ni menulis serupa orang kecewa bercinta kan ? HAHAAHAHHA.OHH PLISS NIERA. 

lepas ni,nak update entry pasal kawin je la.tunggu tau tunggu. hihihihi. 


8 May 2015

kau tahu kan ?




kau tahu kan ?

pertemuan itu cuma sementara 

namun adakah kau tahu,

 perpisahan itu juga sementara ?

bertemu di dunia berjumpa d akhirat ( INSHA ALLAH)

kau tahu kan ?

ajal tu datang tanpa diduga

kadang tanpa petanda ( mungkin yang ini hati telah mati )

kau tahu kan ?

bukan semuanya akan terasa indah

akan ada pahitnya

kau tahu kan ?

Allah sayang hambaNYA

kenapa masih leka ? 

kita sama

ketika senang, kadang lupa padaNYA

bila sedih, merayu pulak 

ohh malunya ! 

kau tahu kan?

kejamnya engkau bila tidak memaafkan

sedangkan dosa engkau yg tidak terhitung itu

mampu Allah ampunkan

hak apa yang engkau guna untuk menidakkan kemaafaan ?


kau tahu kan ?

dunia hampir sampai ke penghujung

cukup-cukuplah dengan amarah 

cukup-cukuplah dengan dengki sentiasa

iri hati yang tidak sudah 

cukuplah sayang, 

maafkan diri ini andai pernah mengguris hati

maafkan diri ini andai pernah mengumpat dibelakang 

maafkan diri ini andai terkasar bahasa tanpa disedari 

maafkanlah

maafkanlah. 

"our destiny doesnt always start with a positive one. Sometimes worst things might happened first. But you will realize that in the end, it has a purpose "

4 May 2015

RASA




adakah segala rasa yang kita kongsi telah mati?

adakah segala harapan yang kita angankan telah pudar ?

adakah segala kenangan semakin engkau buangkan ?

adakah segalanya telah engkau lenyapkan ?

andai ia, katakanlah

andai ia, suarakan.

jadi,

biar aku pergi

sejauh yang boleh,

walau tidak berlari

namun sikit demi sedikit langkah ini aku gagahi

andai takdir memang bukan untuk kita,

semoga Allah hilangkan rasa yang bersisa

agar tiada antara kita yang merana

semoga Allah berikan keduanya yang lebih indah

dan biarlah pengakhir kita yang baik saja 

tiada dendam mahupun sengketa 

:)

2 May 2015

effort


assalamualaikum and salam dekat nak subuh u olls :)

tidur awal lepas tu bangun jam 3 pagi dan memanglah tidak untuk menutup kembali mata ini. fresh yang sangat ni . scrolling my twitter then i found this lepastu terasa menusuk ke jantung tembus sampai belakang weeiii ! hahaha




well, it was enough for me to know who i am to him. i moved on dah laaa cuma ambik masa kot. kau ingat senang nak nak lagi masa birthday engkau pulak tu perghhh BEST KOT :( :( to have my family around me, to have my gegirls that always support me, ya rabbi i become more stronger and alhamdulillah it was not easy but i can handle it i can endure it. 

"i appreciate effort. no matter how small,silly or irrelevant, i appreciate effort "

girls,dont trust words without action. lelaki setia tu memang susah nak cari but insha Allah lelaki setia tu memang wujud dan banyak banyak  berdoa semoga nanti dapat suami setia k. ^^,
DEAR MY FUTURE MAN,SOMEDAY ,WHOEVER YOU ARE, PLEASE DONT JUDGE ME BY MY MISTAKES, PLEASE JUST CORRECT ME IF I'M WRONG
all copyright© reserved by iqwa-niera 2011-2016